Despre noi

Fiecare persoană are o istorie, cu întâmplări și evenimente deosebite, cu multe realizări și împliniri. La fel se poate spune și despre Grădinița cu program prelungit ”Vincenzina Cusmano” din Piatra-Neamț.

 Prezența Congregației Surorilor Slujitoarele Săracilor în România, fondată de Giacomo Cusmano, preot și medic din Palermo (Sicilia),  datează din anul 1992. Surorile se îngrijesc de cei Săraci, de bolnavi, de persoanele și familiile aflate în dificultate, trăind carisma lor: Caritate fără limite. La început, surorile din Comunitate au constatat că existau familii cu mulți copii, tineri și adolescenți care nu știau să citească. Fiind  marcate de această formă de sărăcie, au înțeles că era necesară educația începând cu cei mici, pentru a se reduce analfabetismul. Astfel, cu binecuvântarea Episcopului Petru Gherghel, au deschis o grădiniță, în scopul integrării copiilor săraci într-un mediu instituționalizat consacrat educației, adică grădinița, căutând diferite persoane binevoitoare din țară și străinătate, care să le sprijine Proiectul.

Grădinița s-a înființat în data de 15 septembrie 1997, având o singură grupă cu un  număr de 37 de copii. Cererile părinților au început să crească, de aceea Comunitatea Surorilor a costruit o nouă clădire mai spațioasă, cu dotare materială foarte bună: săli diferențiate pentru cursuri, sală de joacă, sală de mese, dormitoare. Începând cu anul 2003, demersul educațional s-a desfășurat în noua grădiniță cu program prelungit, având 4 grupe de preșcolari. Grădinița a obținut  Autorizația de Încredere în anul 1999, aprobată prin Ordinul minstrului nr.4146 din 27.07.1999.

Comisia A.R.A.C.I.P. a confirmat calitatea actului educativ și a condițiilor deosebite pentru educație prin Acreditarea grădiniței înregistrată cu nr. 4104 din 11.05.2009.

Numele grădiniței, Vincenzina Cusmano este preluat de la sora Fondatorului, născută în data de 6 ianuarie 1826 la Palermo, fiind una din primele 6 surori care au îmbrăcat haina religioasă, la data de 23 mai 1880. S-a dedicat cu totul slujirii lui Dumnezeu și aproapelui, astfel că viața ei a fost un cântec de laudă și mulțumire aduse lui Dumnezeu.Toți cei care o întâlneau, se simțeau primiți, iubiți, deoarece inima ei de ”mamă spirituală” bătea pentru fiecare suflet nevoiaș.

Iată de ce grădinița noastră poartă numele acestei surori minunate: ca semn de mulțumire pentru iubirea arătată față de aproapele. Ne dorim, ca fiecare copil care pășește pragul acestei grădinițe, să se simtă primit cu căldură, acceptat și iubit.

În prezent, Comunitatea este alcătuită din 3 surori românce: Sr. Monica Gabor, Sr. Iuliana Bîrnat și Sr. Rita-Maria Cosalbert care continuă această slujire de educare a copiilor din grădiniță, în număr de 90, împărțiți în 4 grupe.

Specificul acestei grădinițe este de a promova o educație în spiritul valorilor creștine, asigurând accesul egal pentru toți copiii, indiferent de condiția lor socială, materială, etnică sau religioasă.

Se acordă o atenție deosebită copiilor ce provin din familii defavorizate, care sunt sprijinite de Surori, din punct de vedere material și moral, pentru a favoriza integrarea lor. În acest scop, familiile beneficiază zilnic și de o masă caldă asigurată de surori, denumit Serviciul de Asistență Comunitară ”Bucățica Săracului”. Fondatorul  Surorilor spunea: ”În cel Sărac e mereu prezent Isus” și le îndemna să slujească cu cea mai adâncă umilință și cel mai profund respect, trăind în prezența lui Isus, primind totul din mâinile Sale și făcând totul din iubire față de Dumnezeu.

 

 

 

 

 

RESURSE UMANE